Fazla şeker tüketiminin dişlere tesiri
Diş çürümesi, kolay şekerlerle beslenen bakterilerin dişin mine katmanını yaralamasıyla oluşur. Şeker harcadığınızda bir bakterinin bunu isyankarda dönüştürerek dişlere hasar vermeye başlar.
Ağız içerisinde değişik bir hayli bakteri bulunur. Bazı bakteriler diş sıhhati açısından fayda gösterirken, bazı bakteriler aksine hasar verir. Ağız içerisindeki hasarlı bakteriler şeker ile beslenmekte ve asit üreterek negatif tesire neden olur. Üretilen asit, diş minelerinin en üst kısmında dişin korunmasını ve beyaz görünmesini sağlayan yapıyı yok eder. Demineralizasyon ismi verilen bu gidişat neticesinde dişler gözetmesiz kalır ve çürümeye başlar. Asit hamlelerinden korunmak için üretilen asit, fazla şeker imali karşısında eksik kaldığı takdirde çürümenin önüne geçilemez. Ne kadar çok ve sık biçimde şeker harcanırsa, o derece süratli biçimde diş yapısı farklılığa maruz kalır. Diş minesi, şeker ve yapışkan besinler karşısında bir yerden sonra direnç gösteremez.
Fazla şeker harcayınca ne olur
Fazla şeker tüketiminin önüne geçilmediği takdirde, diş açısından karşılaması oldukça güç neticeler alana gelebilir. Bu çürükler rehabilitasyon edilmediği sürece, diş yapısının daha derinine iner. Bunun neticesinde da dişlerde sızılar, çiğneme esnasında acı hissi, değişik sıcaklıklardaki meşrubatlara karşı hassasiyet vaziyeti görülebilir ve yasaklanmayan çürükler sebebiyle diş kayıpları ortaya çıkabilir. Diş çürümesi özellikle gece sürecinde çok fazla diş sızısına neden olur. Çürüyen kısımlarda sızlama ve acı hissi alana kazanç. Ayrıca fazla şeker tüketimi, hasarlı bakterilerin etkilenmesi neticesinde ağız kısmının pH bedelini de düşürür. pH bedelinin düşüp asit bedelinin çoğalması, diş sızılarını ve diş etlerinde alana gelen koyulukları da birliktesi getirir.
Henüz sararma ve kir sürecinde müdahale ehemmiyetli
Diş çürümesi, şeker tüketimi ile dolaysız olarak görülecek netice değildir. Şeker neticesinde diş minelerinin yıpranması ve yıpranma neticesinde renk başkalaşımları kollanacaktır. Hafif pislenmeler yasaklanmadığı takdirde, dişler zamanla çürür. Henüz sararma ve kir sürecindeyken müdahale etmek ve çürümeyi yasaklamak çok daha basittir. Çürüme alana geldiği zaman dişler için daha kapsamlı bir müdahale gerekir. Çocuklar üzerinde fazla şeker tüketimi çürük ile beraber değişik hasarları da birliktesi getirebilir. Sert şekerlerin harcanması neticeyi dişler zorlanabilir ve diş köklerinde sızılar olabilir. Aynı zamanda dişlerin uç kısımlarında eskimeler görülebilir.
Şeker yedikten sonra…
Şeker tüketimi sonrasında dişler fırçalanmalı, diş fırçalama olanağı olmayan anlarda ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Böylece muhtemel hasarlara karşı ilk ihtiyat alınabilir. Özellikle çocuklarda şeker tüketimi hakimiyet altına alınmalıdır.
Dt. Yeliz Sezen
özel içeriğidir.