Fazla tüylerinizin suçlusu erkeklik hormonu olabilir!

15.09.2023
175
Fazla tüylerinizin suçlusu erkeklik hormonu olabilir!
Bayanların erkek tipi fazla tüylenmesi başka bir deyişle hirsutizm, hormonlardaki balanssızlığın yanısıra bazı hastalıklar sebebiyle de oluşabiliyor.
Rehabilitasyon sebebe müteveccih yapılıyor

Yapılan muayenelerde tespit etilen meseleye müteveccih rehabilitasyona başlanılmaktadır. Hastada prolaktin salgılayan bir ur varsa, bunu düşürmek için medikal rehabilitasyon uygulanırken gerektiğinde cerrahi gündeme geliyor. Böbreküstü bezinde kalınlaşma ya da ur olması halinde de buna uygun rehabilitasyon tasarılaması yapılmaktadır.
Kıllanmaya yol açan mesele polikistik over belirtisinden kaynaklanıyorsa bu defa perhiz ve ilaç rehabilitasyonu uygulanabilmektedir. Uygulanan rehabilitasyonlar, oluşmuş kılın dökülmesini ya da kaybolmasını sağlamakla birlikte, özellikle medikal rehabilitasyonla; çıkan kılın sertliğinin yumuşaması, çok sık çıkmasının yasaklanması, ağda, lazer, epilasyon gibi mekanik rehabilitasyonlara destek olunması kastetmektedir. Rehabilitasyonun asıllaştırılmadığı ya da aksatıldığı vaziyetlerde bu kıllar çoğalarak daha sert ve sık çıkmaya devam etmektedir. Uygun rehabilitasyon sayesinde yeni kılların oluşması yasaklanarak, var olanlardan da kolay kurtulmanın yolu açılmalıdır.

43228_5.jpg
Erkeklik hormonu

Herkesin bedeninde emin bir oranda kıl bulunmaktadır. Bayanlarda bazı vaziyetlerde nedeni belirsiz ancak genellikle hormonal sebeplere bağlı olarak fazla kıllanma meseleyi yaşanabilmektedir. Androjen başka bir deyişle erkeklik hormonuna duyarlı bu kıllar, söz mevzusu hormonun baskın hale gelmesi neticeyi bayanlarda erkek tipi kıllanmaya yol açmaktadır.
“Hirsutizm” olarak adlandırılan ve bayanlara özgü olan bu hastalık androjen kontrolünün başlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Androjen ile beslenen kıl kökleri bu hormonun ihtarıyla sert, kalın ve erkek tipi kıl dağılımı meyli göstermektedir.

43228_1.jpg
Akdeniz bayanları daha uğursuz

Akdeniz havzasında yaşayan bayanlarda, Avrupa ve Amerika’daki hemcinslerine göre daha fazla kıl olduğu öğrenilmektedir. Ancak bu kıllanmadaki neden hormon aşırılığı değil, kıl kökündeki duyarlılığın çoğalmasıdır.
Kıllanmanın yaşandığı bölgedeki birtakım tepkinlere bağlı olarak enzimatik ve reseptör duyarlılığını yükselmektedir. Bunun tespiti ileri laboratuvar teknikleri gerekebilmektedir ancak hasta hikayesinden başka bir deyişle ailedeki öteki bayanların kıl yapısından yola çıkılarak da tanı konulabilmektedir.

43228_2.jpg
Bu hastalıklara bedeninizdeki tüylenmeyi artırabilir

Hormonal balanssızlıkların yanında bir ekip rahatsızlıklar da bayanlarda fazla tüylenmeye neden olabilmektedir.
-Böbreküstü bezi hastalıkları gibi androjen hormonunun fazla salgılanmasına neden olan hastalıklar.
-Yumurtalık uru veya kistleri
-Tiroit hastalıkları neticeyi östrojen hormonunda yaşanan balanssızlıklar
-Hipofiz bezi hastalıkları
-Polikistik over belirtiyi

43228_3.jpg
Saçlarınız erkeklerde olduğu gibi dökülüyorsa…

Erkek tipi kıllanmanın değerlendirilmesinde Tanner düzeylemesi ismi verilen bir yöntem kullanılmaktadır. Özellikle kol, bacak, surat, meme başları ile göbekten kasık bölgesine ve arka tarafta belden kuyruksokumuna kadar olan hat araştırılmaktadır.
Analiz yapılan bölgelerde fazla kıllanmanın yanında hastada erkek tipi saç dökülmesi, adale kütlesi çoğalışı gibi bulgular da değerlendirilmektedir. Bu hastalarda, düzeyleme yapıldıktan sonra östrojen, androjen, tiroit ve hipofiz hormonları da araştırılmalıdır.

43228_4.jpg
YAZAR BİLGİSİ