Genç yaşta unutkanlığın 10 nedeni
Sıhhatsiz beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin yetersizlikleri ve bunalım… Genç yaşlarda da sıklıkla görülmeye başlayan unutkanlık meselesine yol açan bu sebeplerin yanı gizeme, ciddi hastalıkların bir bulgusu olarak da unutkanlık ortaya çıkabiliyor. Memorial Dicle Sağlık Kurumu Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Birsen Aydın, genç yaşlarda görülen “hafıza işlev bozukluğu” nun sebepleri hakkında bilgi verdi.
Güçlü bir hafıza için bilgi ve hünerler yenilenmeli
Unutkanlık, bellekte depolanan bilgi ve deneyimlerin geri çağırılmasında yaşanan güçlükler olarak belirlenebilir. Beyinde takribî elli milyar kadar hücre bulunmaktadır ve bu hücreler birbirleriyle devamlı irtibat halindedir. İnsan ihtiyarladıkça beyin de ihtiyarlar ve hücre kaybına uğrar. Bilgi ve hünerler devamlı yenilendiğinde ve yinelendiğinde, bellekte kalması ve anımsanması daha kolay olur. Aksi takdirde kullanılmayan bilgiler hafızadan zamanla silinir.
Uslu telefon ve bilgisayar kullanımı hudutlandırılmalı
Unutkanlıklar şahsın günlük yaşam etkinliklerini, performansını ve sosyal kumpasını bozmadığı sürece büyük bir mesele yaratmaz. Ancak bunlardan birinde aksama olduğunda, meseleler başlar. Unutkanlık genellikle ileri yaş meseleyi olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla tesadüfülmektedir. Bunun en büyük sebebi, geçenlerin uslu telefon ve bilgisayarla çok fazla süre geçirmesinden kaynaklanmaktadır.
Kolay şeyleri unutuyorsanız check-up yaptırın
Unutkanlık bazen sinsi bir biçimde başlar ve erken yarıyıllarda, hasta ve yakınları tarafından fark edilmeyebilir. Kolay şeyleri unutma, ilerleyen zamanlarda şahsın öğrenişsel işlevlerde bozulma ve günlük yaşam etkinliklerinin etkilenmesine yol açar. Unutkanlığın erken fark edilmesi, rehabilitasyon zaferi için çok ehemmiyetlidir. Şahsın kolay şeyleri unuttuğunu fark etmesi vaziyetinde zaman kaybetmeden bir check up yaptırması bereketli olacaktır. Check up’da hafıza performans ölçümü yapılır ve bu da, ileride oluşabilecek hafıza bozuklukları için referans olup erken tanıyı sağlayacaktır.
Alzheimer genç yaş hastalığı değil
Genç yaşlarda unutkanlığa yol açan sebeplerin tamamı ileri yaşlarda da unutkanlık sebebi olabilir. Ancak, yalnızca ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa zemin hazırlayan Alzheimer ve frontotemporal demans gibi bazı hastalıklar, genç yaşlarda unutkanlığa yol açmaz.
Gençlerde unutkanlığa yol açan sebeplere dikkat
– Bilgisayar ve uslu telefonların yoğun kullanımı
– Bunalım, evham bozukluğu, stres
– Afaki bir hayli bilgi
– Uyku bozuklukları
– B12-D3 vitamin ve folik asit yetersizlikleri
– Tiroid hormon bozuklukları
– Kafa travmaları
– Kumpassız yaşam stili
– Yanlış beslenme alışkanlıkları ve etrafsal toksik maddelere maruz kalma
– Kitap okuma alışkanlığının olmaması