Gırtlak kanseri, çağımızın en çok karşılaşılan hastalıklarından biri olan kanser cinsleri arasında görülme sıklığı bakımından oldukça az tesadüfülen kanserlerden biridir....
Kirpik araştırmasında garip netice!

Georgia Institute of Technology’den bilim insanları kirpiklerin memeli cinslerinde ne işe yaradığını kavramak için bir çalışma yaptılar. Uzun ve sık kirpikleriniz varsa uğurlu olabilirsiniz. İşte o garip araştırma…








Makalede; az boşluklu yapıya sahip suni kirpik kullanımının göze ekstra bir koruma sağlayabileceği ve bununla beraber de göz kurumasının eksiltilebileceği yazılmış. Bu, ‘insanların gözlerini gözetmek için kozmetik kirpiklere mi dönmeli’ sualini akla getiriyor. Yazıya göre; analistler bunun ekstra araştırma gerektiren bir alan olduğunu söylüyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’li 6 bilim insanından oluşan takım ufak bir rüzgar tüneli oluşturdu. İnsan saçından yapılmış üç cins suni kirpiği teste tabi yakaladı. Her halkanın içerisinde 4 milimetre derinliğe sahip ufak bir alüminyum disk bulunuyor.

Analistler disklerin içerisini su doldurarak göz yuvarlağının yüzeyine eş bir yapı oluşturuyorlar.

Daha sonra, rüzgar tünelinde, bu göz yuvarlağına benzeyen yapılara 10 dakika süresince hava üflendi ve bir yandan da su dolu diskin ağırlığını ölçerek buğulaşmayı hesapladılar.

Hava geçirmez halkada en az buğulaşma alana geliyor fakat görüşün büyük bir kısmını da engelliyor. Göz yuvarlağına en basit fikri sağlaması açısından en iyi kirpikler insanda bulunuyor.

Kirpiklerin gözü; toz, polen ve öteki partiküllerden gözetip gözetmediğini kavramak için yapılan bir başka testte, analistler diskleri çıkararak, alt kısma emici kağıtlar koydular.

Sonrasında kağıdın çevresine suni kirpikleri yerleştirdiler ve tekerrürden rüzgar tüneline soktular. Partiküllere benzetebilmek ismine analistler yoğun bir sis ayarladılar ve tünel içerisine doğru gönderdiler. Bu testlerde kağıt sınama evvelinde ve sonrasında fotoğraflandı.

Araştırma neticesinde elde edilen belirtiler ise şu biçimde: Kirpikler havada uçuşan tozların göz yuvarlağına erişmesini yüksek oranda düşürüyor ve göz akışkanının buharlaşmasını yasaklıyor. Garip olan uzun kirpiklerin daha tesirli çalışması.

YAZAR BİLGİSİ