Kolesterole karşı 7 beslenme nasihati!

26.04.2021
479
Kolesterole karşı 7 beslenme nasihati!
Günümüzün en ehemmiyetli sıhhat meseleleri arasında yer alan yüksek kolesterolü düşüren ve sıhhat vadeden, kalp ve damarlarımızı gözeten perhiz teklifleri…
Pazar
Ara öğünlerde atıştırmalık olarak işlenmemiş kuruyemiş yiyin. Bu besinler sıhhatli doymamış yağ asitlerinden zengin olup, nebatsal Omega-3 kaynaklarıdır. Günlük 1 avuç kadar 30-40 gr ceviz, badem, fındık ya da fıstık tüketimi ile kolesterol oranları dengelenir.

37036_10.jpg
Doç. Dr. Ahmet Karabulut’un diğer nasihatleri ise şöyle:
Kolesterol rehabilitasyonunda bazı yiyecekler son derece yararlı. Akdiken çayı kalp ve damar arkadaşı olarak öne çıkan gıdalardan. Günde iki-üç fincan harcandığında, özellikle makûs kolesterol seviyesinde iki aylık rehabilitasyon sonrası düşme sağlanabilir.

37036_1.jpg
Kefirin de günde bir kadeh kumpaslı harcanması gidişatında, kolesterol kıymetlerinde düşüş yaşanır. Günde bir salkım çekirdekli kırmızı üzüm ile bir avuç ceviz-badem harcanması son derece yararlı. İki ay süresince günlük bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu da kolesterolü düşürür ancak keten tohumunun özellikle meme ve yumurtalık kanserinde ve gebelikte tüketimi önerilmez. Rehabilitasyon emelli kullanıldığında iki-üç aydan fazla harcanmaması gerekir.

37036_2.jpg
Haftada iki gün fırında balık tüketimi de kolesterolü düşürmede büyük rol oynar. Kolesterol düşürücü hayat biçimi tekliflerini uygulayan bireylerin iki ay sonra hekime hakimiyet olmalarında fayda var.

37036_3.jpg
Kalp ve damarlarımızı gözeten, 7 gün için 7 değişik beslenme teklifini de şöyle sıralayabiliriz:

Pazartesi
Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve harcayın. Sebze ve meyveler kapsadıkları antioksidan özellikli yapı taşları ve kolesterol düşürücü tesire sahip liflerle bedene sıhhat katar. Sebze ve meyve mevsiminde harcanmalıdır. Eylül ayında çekirdekli kırmızı üzüm, ekim ayında nar kalp ve damarlara arkadaş seçilecek meyvelerdir. Limon ve sirke ile tatlandırılmış, yağ ve tuzun konulmadığı, nar taneli roka-tere-maydanoz salatası öğle ve akşam yemeklerinin bırakılmazı olabilir.

37036_4.jpg
Salı
Yağlı besinlerden uzak durun. Et hazırlarken yağlı kısımlarını ayırın. Tavuk yemeklerinde ten kesinlikle parçalamalı. En hasarlı yağ grubu trans yağ asitleri olup, özellikle işlenmiş hazır yemek ve kızartmalarda bulunur. İşlenmiş hazır et ve yemeklerden, kızartmalardan uzak durmak gerekir. Yeniden doymuş yağ asitlerinden zengin margarin ve margarinin kullanıldığı yemek ve pastalardan uzak durmak gerekir.

37036_5.jpg
Çarşamba
En sıhhatli yağ zeytinyağıdır. Çoklu doymamış yağ asitleri kapsayan zeytinyağı ısıya karşı mukavemetli olup, trans yağlara dönüşmez. Kızartma dahil her türlü yemek zeytinyağı ile yapılabilir. Seçilebilecek diğer bir yağ ise yüksek ısıya mukavemetli kanola yağı. Yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Son yarıyılda popüler olmaya başlayan keten tohumu yağının da kolesterol düşürücü tesiri bulunuyor, ancak günlük bir yemek kaşığını aşmamak kaydını harcanabilir. Diğer yandan keten tohumu yağı ile yemek yapılmamalı, salatalara kullanılmalı ya da dolaysız harcanmalıdır. Keten tohumuna eş biçimde hamile ya da emziren bayanlar ve kanamaya eğilimli hastalık gidişatında kullanılmamalıdır.

37036_6.jpg
Perşembe
Sofradan sarımsağı beceriksiz etmeyin. Sarımsak, makûs kolesterolü düşürüp, gözetici kolesterolü artırır. Kan sulandırıcı ve tansiyon düşürücü tesiri vardır. Kumpaslı sarımsak harcayan cemiyetlerde kalp krizi oranının daha düşük olduğu kollanmıştır. Her türlü et ve sebze yemeğine, salataya sarımsak katılabilir.

37036_7.jpg
Cuma
Hububat tüketimini artırın. Akdeniz perhizinin esas taşlarından olan hububat grubunda mercimek, nohut, fasulye, bezelye mevcuttur. Bu yiyecekler B vitamini ve demir açısından zengindir, yağ oranı düşük olup, daha çok tekli doymamış yağ asitleri kapsar. Ayrıca zengin lif yapısıyla kolesterolü düşürür.

37036_8.jpg
Cumartesi
Kahvaltıya yulaf ya da arpa kepeği seçim edin. Özellikle çözülebilir liften çok zengin olan bu iki besin kolesterol emilimini düşürerek kalp ve damarları gözetir. Günlük 30-40 gram yulaf ya da arpa kepeği bir kadeh kefir ile karıştırılarak tüketilebilir.

37036_9.jpg
YAZAR BİLGİSİ