Reflüye iyi gelecek 10 tesirli nasihat

Günümüzün yoğun ve stresli çalışma temposunda sıhhatsiz beslenme ve yanlış alışkanlıklar sebebiyle son senelerde süratle yaygınlaşan reflü, bireyin yaşamını ehemmiyetli miktarda etkileyen bir hastalık. Acıbadem Kozyatağı Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “Doğru biçimde beslenerek ve yaşam stilinde yapılacak bazı farklılıklarla mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve neden olduğu yanma hissi yasaklanabilir” diyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, reflü hastalarına 10 tesirli teklifini sıraladı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
Asitli meyveleri harcamayın
Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırıyor. Özellikle reflü nedeni ile yemek borusu tahriş olmuş bireylerde bu meyvelerin yanma hissine neden olma ihtimali çok daha çoğalıyor. Reflü hastaları için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yeniden de şikayetler hastaya göre değişebildiğinden meyveleri teker teker sınamanızda ve kendinize iyi gelen meyveleri tanımlamanızda fayda var.
Yağlı besinlerden kaçının
Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan fazla yağlı besinler reflü şikayetlerini artırıyor. Ayrıca fazla yağlı besinler harcandığında sindirim için mide çok daha fazla asit salgıladığından pişirme usulü olarak da kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yapılarak yenmeli. Bütün yağlı süt mahsullerinin yağ kısmı da reflüyü tesirler. Bütün yağlı süt mahsulleri yerine daha az yağlı olanları seçim edin.
Yumurtanın beyazını harcayın
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının hafiflemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden oluyor. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri çoğalıyor. Bu sebeple yumurta harcanacaksa sarısının değil beyazının harcanmasında fayda var.
Uyumadan evvel yemek yemeyin
Uyumadan 2-3 saat evvel yemek yemeyi tamamlayın. Yemek yedikten sonra uzanmak ya da uyumak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de tesiri ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma tehlikeyi çoğalıyor. Bu da şikayetleri artırıyor.
Baharatlı besinler harcamayın
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Baharatlı besinler reflü sebebi ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini çoğaldırır. Yapılan çalışmalar; özellikle acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin isimli maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acıma hissini çoğaldırdığını göstermiştir” diyor.
Az ölçülerde ve sık yemeye çalışın
Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluşturacağı tazyik ile şahısta reflü şikayetlerini artırabilir. Bu sebeple daha ufak hacimli, daha sık öğünler yapın. Öğünlerinizi günde en az 3-4 ya da daha fazla olacak biçimde tasarılamaya çalışın.
Kilo verin
Fazla kilo mide tazyikini artırdığından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması tehlikesini artırıyor. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu tehlike çok daha yükseliyor. Bu sebeple fazla kilolu iseniz reflü semptomlarından korunmak için kesinlikle kilo vermelisiniz. Kilo verirken yağdan fukara bir beslenme programı uygulamaya dikkat edin, zira yağlı besinler de reflü şikayetlerini artırıyor.
İçki
İçki mide asidini artırabileceğinden ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma eforunu eksiltebileceğinden mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma ihtimali çoğalıyor. Hangi içki cinsinin reflü üzerinde ne cins tesirlere sahip olduğu net olmamakla beraber bira ve şarabın reflüye neden olduğuna dair çalışmalar mevcut.
Yemek yerken su içmeyin
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede aşırıca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu tazyik ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma ihtimalini artırabilir. Bu sebeple reflü hastalarının su tüketimini yemek esnasında değil yemek aralarında asıllaştırması çok daha yararlı olacaktır” diyor.
Dar giysiler giymeyin
Dar giysiler özellikle yemeklerden sonra karın içi tazyikinin çoğalmasına neden olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma ihtimalini artırıyor. Bu sebeple özellikle karın bölgesini sıkan dar giysiler giymeyin.