Yiyecek zehirlenmelerinde nörolojik bulgular

Zehirlenmelerin nörolojik bulgularına dikkat toplayan Etraf Sağlık Kurumu hekimlerinden Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Targıt; hemen zehirlenme olarak deyim edilen bulantı, kusma, ishal, ateş şikâyetlerinin aşinasını, daha ağır hadiselerde yaşanan, nörolojik tesirlerinin öğrenilmediğini söyledi.
Ciddi bir hastalık olabilir
Nörolojik bulguların hayati ehemmiyet taşıdığını belirten Dr. Sema Targıt; “Acil oluşan şikâyet belirtilerinin zehirlenme mi yoksa ani başlangıçlı hastalık mı olduğu, ehemmiyetli bir ayrımcı tanı yapma vaziyetidir. Zehirlenme neticesinde yaşanan el- ayak anlaşması, afallamışlık hali, soluk almakta zorluk, çarpıntı, göz bebeklerinin gelişmesi gibi şikâyetle, hasta olan bireyin etrafında geç ve efor idrak edilir. El-ayaklarda karıncalanma, hafif başlayıp ayaklardan dize doğru üşengeçlik ile ilerlemesi, ellerde de yanma, kaşıntı, karıncalanma gibi duyu farklılıkları hakikatinde çok ehemmiyetli ve ağır zehirlenme bulgularıdır” dedi.
Ani başlayıp ilerliyorsa dikkat
Sindirim sistemini etkileyen ve zehirlenme sebebi net olarak meçhul vaziyetlerin ehemmiyetine dikkat toplayan Dr. Targıt; özellikle anlaşma, karıncalanma, baş sızısı, şuurda bozulma gibi ani başlayıp ilerleyen vaziyetlerde çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Dr. Targıt şöyle konuştu; “Zehirlenme, ağız yoluyla alınan; bakteri bulaşıklı besin, toksik maddeler, zehirli nebatlar, solunum ve cilt yoluyla alınan kimyeviler sebebiyle olur. Mide bağırsak sistemini yakalayan ve bulantı, kusma, ishal yapanlar hemen zorlu atılımlarla bedenden uzaklaştırılır. Ancak sindirim sistemini etkileyen ve zehirlenme sebebi meçhul vaziyetler çok daha ehemmiyetlidir. Özellikle anlaşma, karıncalanma, baş sızısı, şuurda bozulma ani başlayıp ilerliyorsa çok dikkat gerektirir. Bunlar acil olmakla Nörolojik takibe alınması lüzumlu hastalardır.”
Neler Yapılmalı
– İlk anda ciddi ebatlarda da görülen solunumun etkilendiği zehirlenmelerde hasta birey netlikle kusturulmamalıdır
– Acil 112 aranarak tıbbi destek istenmelidir
– Solunum yolunun sarih yakalanması ve solunum yeterlilik takibi yapılmalıdır
– Cildin arınılması, bedenin mekanik sabunlu suyla yıkanması ciltteki toksik maddelerin tekerrür emilimini yasaklayacağı için ehemmiyetlidir
– Toksik madde atılması için akışkan verilerek idrar atılımını çoğaldırmak zorunludur
– Toksik maddenin ne olduğunu tespit edilmeli ve panzehiri uygulanmalıdır
– Hasta en fazla 3 gün göz önünü yakalanır ve bu sırada bağırsakların boşaltılması ve kesintisiz arınılması sağlanır zira bağırsak sistemi ile atılan maddelerin geri emiliminin yasaklanması gerekir