Adet kanamasının basmakalıptan uzun sürmesi miyom bulgusu olabilir

29.03.2022
358
Adet kanamasının basmakalıptan uzun sürmesi miyom bulgusu olabilir

Oldukça yaygın olarak tesadüfülen miyomlar, rahmin adale katmanından kaynaklı ortaya çıkar. İyi mizaçlı ur olarak adlandırılır ve çok ender hadiselerde kansere dönüştüğü görülmüştür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, miyom ile alakalı merak edilenleri yanıtladı.

Miyom nedir

Miyom, doğurganlık çağında rahimde sıkça ortaya çıkan anormal dokudur. Sıkça tesadüfülen bir kadın hastalığıdır ve rahmin adale katmanından kaynaklanır. İyi mizaçlı ur olarak öğrenilir ve kansere dönüştüğüne çok olayda tesadüfülmüştür.

Tıp dilinde fibroid ya da leimyoma olarak öğrenir ve 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha fazla görülür. Bütün olarak neden olduğu anlaşılmayan bu dokuları önlemek olası değildir. Bununla beraber östrojen hormonunun, miyom gelişmesini süratlendirdiği düşünülür. Genel olarak şahıslarda bulgulara yol açmayan miyom hormanal farklılıklarla kendisini gösterebilir. Adette kumpassızlık, adet arası kanama vs.. Ebatları 1, 1.5 cm arasında değişir, pembe renkli ve yuvarlak biçimlidir.

Bulguların şiddeti değişkenlik gösterir

Çoğunlukla bulgu göstermeyen iyi mizaçlı ur olan miyomlar, başka bir şikayetle, yapılan jinekolojik tetkik sırasında ya da gebelik sebebi ile yapılan ultrasonlarda tesadüf neticeyi tespit edilirler. Kadınlar bir ömür süresince miyomu olduğunu fark etmeden sıhhatli bir biçimde yaşayabilir. Miyom varlığında karşılaşılan bulguları sıralayacak olursak;

– Adet kanası ölçüsünde çoğalış,

– Adet kanamasının basmakalıptan uzun sürmesi,

– İki adet yarıyılı arasındaki vaktin kısalması,

– Ara kanama,

– Kansızlık,

– Karın bölgesinde baskı hissi,

– Sindirim meseleleri,

– Kabızlık,

– Sık idrara çıkma gereksinimi,

– Mesanenin bütün olarak boşaltılamaması,

– Cinsel ilişki sırasında ağrı,

– Cinsel ilişki sonrasında kanama,

– Sırt ağrısı,

– Bacak ağrısı,

– Karın ağrısı,

Neden rahimde miyom oluşur

1. Hormonal başkalaşımlar

Östrojen hormonunun miyom gelişiminde ehemmiyetli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Adet döngüsü içerisinde farklılık gösteren östrojen, miyomların sihrime süratini de doğru orantıda tesirler. Menopoz yarıyılın olan kadınlardaki miyomların küçülme meylinde olması da aynı gidişat ile açıklanabilir.

2. Genetik

Ailede miyom bulunması, bireyde de miyom bulunma ihtimali artırır.

3. Hamilelik yarıyılı

Hamilelikte, östrojen ve progesteron hormonlarının yapımında çoğalış görülür. Bu sebeple de miyomlar bu yarıyılda çoğalış gösterebilir.

4. Etrafsal etkenler

İlk adeti ufak yaşta görmek, doğum hakimiyet hapı kullanmak, D vitamini yetersizliği, kırmızı et tüketiminde fazlaya kaçmak ve içki harcamak gibi faktörlerin miyom oluşunda tesirli olduğu düşünülmektedir.

Şikayetlerin şiddeti rehabilitasyon zorunluluğunu işaret ediyor olabilir

Rastgele bir şikayete yol açmayan be tamamen tesadüfsel olarak tespit edilen miyomlar rastgele bir rehabilitasyon gerektirmez. Ancak kumpaslı periyotlara takip edilmesi gerekir.

Şayet tespit edilen miyomlar bulgulara yol açıyorsa ve bulguların şiddeti arkasıymışsa rehabilitasyon edilmesi gerekebilir. Rehabilitasyon, genelde cerrahi usuller ile uygulanır. Operasyon kararında hastanın yaşı, şikayetleri, miyom rakamı ve meskeni, hastanın çocuk sahibi olup olmadığı ehemmiyetli faktörlerdir.

YAZAR BİLGİSİ