Böbrek taşlarında üreterorenoskopik rehabilitasyon

27.03.2022
616
Böbrek taşlarında üreterorenoskopik rehabilitasyon

Böbrekler, hayatın devam edebilmesi için atık maddelerin bedenden atılmasını sağlıyor. Arınılan kan daha sonra bedene geri aktarılırken, atık mahsuller ise idrar yolu ile bedenden atılıyor. Kanın arınılması esnasında mineral ve tuzlardan oluşan tortular böbrek taşlarını oluşturabiliyor. Erkeklerde bayanlara oranla 3 kat daha yaygın olarak görülen bu hastalık, yineleme meyli gösterebiliyor.

Böbrek taşlarının rehabilitasyonunda bir hayli cerrahi yöntem kullanıldığını belirten Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Bevliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, “Teknolojinin ilerlemesiyle böbrek taşı cerrahisinde bir hayli verimli yöntem geliştirildi. Üreterorenoskop makineyi ile kesi yapılmadan, yara izi olmadan büyük böbrek taşları bile çıkarılabilir” dedi.

Üreterorenoskopi yöntemi ile büyük taşlar bile çıkarılabilir

Böbrek taşının rehabilitasyonunda bir hayli cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, “Teknolojinin ilerlemesi, böbrek taşı cerrahisinde bir hayli verimli yöntemin ortaya çıkmasını sağladı. Üreterorenoskop bedende rastgele bir kesi yapılmadan, idrar yollarından girilerek böbreğin idrarı toplayan kısmını ve idrarı böbrekten mesaneye taşıyan uzuv olan üreterin içini gösteren bir endoskopik aygıttır. Harekâtta taşın yerine ve özelliklerine uygun üreterorenoskop kullanılıyor. Üreter veya böbrekteki taşlara erişilip, taşlar lazer makineyi ile toz haline getiriliyor veya parçalara ufalıyor, taş basketleri ve tutma makineleri ile beden dışına alınıyor. Lazer teknolojisindeki büyümeler ile de çok sert taşların dahi beden içerisinde tehlikesiz bir biçimde kırılması sağlanıyor. Yapılan operasyona bağlı olarak bazı harekâtlardan sonra hastalara geçici stentler double J stent takılıyor. Bu stentler taş parçalarının düşmesini basitleştirerek, böbrek işlevlerinin korunmasını ve harekât sahasının iyileşmesini sağlıyor” dedi.

Flexible üreteroskopi yönteminin avantajları

Üreterorenoskopi ile üreter taşlarının rehabilitasyonunda yüksek zafer oranları söz mevzusudur diyen Gürpınar, “ESWL beden dışından şok dalgası ile taş kırma makineyi yöntemi ile mukayese etildiğinde üreterorenoskopi daha kısa süreli bir rehabilitasyon ve yüksek taştan arınılma oranları sunuyor. Fleksibl üreterorenoskoplar bükülebilir özellikleri ile böbrek içerisindeki tam taşlara erişmeyi imkânlı kılıyor. Taş volümünün çok fazla olduğu olgularda üreterorenoskopi perkütan renal cerrahi ile beraber de uygulanabiliyor” dedi.

Hangi hastalara uygulanır

Taşların rehabilitasyonunda taşın sertliği büyüklüğü, yeri ve hastaya ait özellikler rehabilitasyon zaferini etkileyen en ehemmiyetli etkendir diyen Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, “Üreterorenoskop yöntemi hamilelerde, çocuklarda, fazla obez hastalarda, kanama diatezli veya böbrek anomalisi olan hastalarda da zafer ile kullanılmaktadır. Düşük dereceli ve yüzeyel üriner sistem urları da üreterorenoskopi ile zaferli bir biçimde rehabilitasyon edilebilmektedir. Üreterorenoskopi sonrası sağlık kurumunda kalış süresi kısadır, bu harekâtta beden tamlığı korunur ve hasta basmakalıp hayatına hızla döner” diye konuştu.

YAZAR BİLGİSİ