Gözlere çayla yapılan ılık pansuman iyi geliyor
Gözlerde yaşanan kaşınma, şişme, enfeksiyon gibi gidişatlarda en çok uygulanan usullerden biri de çay veya muhtelif nebatlar ile pansuman yapmaktır. Acıbadem Ankara Sağlık Kurumu Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Altıparmak gözlere uygulanan pansumanlar ile alakalı dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Gözlere ılık pansuman iyi geliyor
Ilık pansuman göz sızısını eksilttiği, adale spazmlarını giderdiği, kan dolaşımını artırıp yara iyileştirmesini süratlendirebildiği için bazı gidişatlarda gerçekten bereketli kabul edilebilir. Göz kapağında arpacık gelişimi, ılık pansumanın iyi geldiği vaziyetlere tipik bir misaldir. Arpacık yaradılışında göz kapağı içinde iltihabi bir doku oluşmuştur. Ilık pansuman hem bu bölgedeki kan dolaşımını çoğaldırarak yara iyileşmesini süratlendirir, hem de gözeneklerin genişlemesine takviyeci olarak çıban dokusunun boşalmasına takviyeci olabilir.
Ayrıca faal enfeksiyon geçtikten sonra geride kalan harabe dokuların da kaybolmasına takviyeci olabildiği için özellikle önerilmelidir. Blefarit ismi verilen ve kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanmasına veya makûs çalışmasına neden olan rahatsızlıkta da ılık pansuman son derece faydalıdır. Ilık pansuman ve masaj ile tıkalı yağ bezleri açılır, içeriğini boşaltır, gözyaşı daha banal bir bileşime kavuşur. Böylece gözlerde batma, yanma ve kaşınma gibi göz kuruluğu şikayetleri de eksilir ve kaybolur. Bu rehabilitasyon aynı zamanda gelecekte arpacık yaradılışını da yasaklamaktadır. Uzun zaman ekrana bakılması, uygun olmayan gözlük numarası kullanımı gibi gözün kırma yanılgılarına bağlı göz sızılarında da ilk pansuman hafifletici ve dinlendirici özelliğe sahiptir.
Göz tenine hasar vermeyecek ılıklıkta pansuman yapılmalıdır
Pak olduğu öğrenilen mendil, havlu veya kağıt peçete mikrodalga fırında ısıtılabilir veya kaynamış ve ılıtılmış pak su ile nemlendirildikten sonra suyu bunalarak pansumana hazır hale getirilebilir. Göz kapağı teni bedendeki en ince tendir ve son derece alıngandır. Bu sebeple ılık pansuman yapılırken göz tenine hasar vermeyecek sıcaklıkta olmasına dikkat etmek gerekir, zira yüksek sıcaklıklarda cilt hasar göreöğrenir.
Bazı gidişatlarda ılık pansuman yerine soğuk kompres daha tesirlidir
Çay veya başka nebatsal suların ılık pansuman yapılırken suya üstünlükleri olup olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ayrıca kapsadıkları kimyeviler sebebiyle göz içine kaçıp hasar verme tehlikeyi taşımaktadırlar. Çay poşetlerinin kağıt peçete veya mendile göre tek üstünlüğü, kapsadığı taneler sebebiyle daha geç soğumaları ve daha uzun zaman ılık kalmaları olabilir. Bunun dışında banal su ile yapılan ılık pansumana göre avantajları yoktur. Sanılanın aksine alerjik konjonktivite veya cilt alerjilerinde uygulanacak ılık pansuman kaşıntının çoğalmasına neden olabileceğinden önerilmez. Bu gibi gidişatlarda soğuk kompres daha bereketli kabul edilmektedir.
Ilık pansuman tek başına rehabilitasyon özelliği taşımaz
Ilık pansuman tek başına rehabilitasyon özelliği taşımaz, bu sebeple tek başına rehabilitasyon emeliyle kullanılmamalıdır. Ancak rehabilitasyona katkı sağlayan ve yaşam niteliğini artırıcı bir destek olarak düşünülebilir. Bu sebeple göz rahatsızlığını aralıksız ılık pansuman ile eksiltmeye çalışmak yerine bir Göz Hekimi’ne tetkik olmanız önerilmektedir. Doktorunuz lüzumlu görürse size önerdiği rehabilitasyona ek olarak ılık pansuman da nasihat edecektir.