Gözünü seven güneşe dikkat etmeli

11.03.2022
375
Gözünü seven güneşe dikkat etmeli

Çünkü bir haylimiz hasarlı ışınların yalnızca çıplak gözle güneşe bakıldığında hasarlı olabileceğini düşünüyoruz ama yanılıyoruz. Acıbadem Üniversitesi Atakent Sağlık Kurumu Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, ”Güneş, gözlerimize hasarlı olan ultraviyole UV ışık yayar. Güneş’in UV ışınları, korunmadıkları takdirde gözlerimize birçok güzergahtan hasar verebilir. Güneşin hasarlı etkisini göstermesi için şehirle de güneşe bakmak gerekmiyor” diyor. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, güneş ışınlarının sıklıkla yol açabildiği ve 6 K olarak ifade ettiği göz hastalıklarını anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

kar körlüğü

Kar Körlüğü

Gözlerimiz güneşin UV ışınlarına uzun süreli maruz kaldığında ‘kar körlüğü’ olarak da öğrenilen fotokeratite sıklıkla yol açabiliyor. Bu gidişatta kişi gözlerini uzun müddet açık yakalayamıyor.

Katarakt

Güneş ışınları katarakt gelişimine de neden olabiliyor. Güneşderi dağılan hasarlı ışınların, kişinin göz içi mercek yapısında oluşturduğu değişiklikler neticesinde katarakt alana gelebiliyor.

Kakdikeni görme kaybı

UV ışınlarına uzun süreli ve fazla maruz kalmak, kakdikeni görme kaybına kadar giden Sarı Nokta hastalığının gelişimine de yol açabiliyor. Göz ile alakalı en ciddi hastalıklardan biri olan makula yozlaşmayı sarı nokta hastalığından korunmak mümkün olduğundan gözlerimizi güneşin hasarlı ışınlarından da mutlaka korumalıyız.

Gözde kayma Şaşılık

Güneşderi gelen ‘parlama’bazı istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor. Gözde kamaşmanın olması özellikle saklı ‘dışa şaşılığı’ olan kişilerde şaşılığın keskin hal almasına yol açabiliyor. Şaşılığın yanı gizeme, görmede bozulma ve gözde sulanma güneş ışınlarının doğrudan etkisiyle kollanabiliyor ve bu yan etkiler özellikle araba kullanırken mesele yaratabiliyor hatta trafik kabonelerine neden olabiliyor.

Göz kapağında kanser riski

Gözleri güneşderi korumanın yanı gizeme, göz çevresindeki dokuyu korumak da çok ehemmiyetli. Göz kapağı dokusu son derece ince ve alıngan olduğundan, yeterince korunmazsa cilt kanseri geliştirmek için cildin en süratli bölgelerinden biri olabilir. Güneş gözlüğü takarak ve yüksek bir güneş koruma faktörü SPF kapsayan güneş kremi kullanarak bu alıngan cildi korumaya takviyeci olabilirsiniz.

Kuş kanadıGözde et yürümesi

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, “Halk arasında kuş kanadı olarak da öğrenilen gözde et yürümesi de güneş ışınlarına uzun süreli maruziyet neticeyi ortaya çıkan ve gözde kanser ile sıklıkla karıştırılan iyi mizaçlı bir gidişattır ve güneş ışınlarından dağılan UV ışınları ile ilişkisi gösterilmiştir” diyor.

Bunlara dikkat!

Güneş gözlüğü seçerken modayı değil sıhhatinizi düşünün! : Güneş gözlüğü takmak, gözleri güneşin hasarlı ışınlarından korumanın en iyi ve en kvaka yolu. Ancak moda güneş gözlüğü hoş görünebilse de her zaman doğru korumaya sahip olmayabiliyor. Optik kurumlardan alınan tüm güneş gözlüklerinde eş UV koruma filtresi bulunuyor.

CE işaretini kontrol edin! : Güneş gözlüğü satın alırken, CE işaretine sahip olduklarını veya BSEN 1836: 1997’ye uygun olduklarını kontrol edin.
Gerekirse profesyonel destek alın: Güneş gözlüklerinin yüzde 100 UVA ve UVB korumalı olduğunu kontrol etmelisiniz. Güneş gözlüğü satın alırken emin değilseniz her zaman öneri için gözlükçü veya göz kliniği ile konuşmak en doğru yaklaşım.

YAZAR BİLGİSİ