Kalp noksanlığının başlıca bulgusu soluk darlığı

Soluk darlığı, çarpıntı, bunalım gibi bulgularla kendini emin edebilen kalp noksanlığı, tek başına bir hastalık olarak değil; kalp krizi, yüksek tansiyon, kalp kapağı ve kalp adaleyi hastalıkları, diyabet, kronik böbrek noksanlığı ve akciğer hastalıkları gibi değişik rahatsızlıklar neticeyi olarak ortaya çıkabiliyor. Yaşam niteliği ve müddetini kısaltan bu tablonun yakın takip ve kumpaslı rehabilitasyon ile müddet kaybedilmeden hakimiyet altına alınması gerekiyor.
Memorial Antalya Sağlık Kurumu Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert, kalp noksanlığı mevzusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.
En sık 65 yaş ve üzeri şahıslarda görülüyor
Yaşla beraber kalp adalesinde efor eksilmesi olabildiği için, kalp noksanlığı en sık 65 ve yaş ve üzeri şahıslarda görülmektedir. Yeniden fazla kilolu fertler, Tip 2 diyabet hastaları ve daha evvel kalp krizi geçirmiş olan şahıslar da tehlike altındadır. Kalp noksanlığının başlıca bulgusu, soluk darlığıdır. Öteki bulgular bitkinlik, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, bacaklarda şişme, karın şişliği ve boyun toplardamarlarında barizleşmedir. Şikayetlerin günlük yaşama yansıması, kalp noksanlığının ilerlemiş olduğunu gösterebilir. Merdiven çıkarken ya da günlük işleri yaparken daha evvel olmayan soluk darlığı ve bitkinlik hissi dikkate alınmalıdır. Şikayetlerin erken tanınması ve rehabilitasyon edilmesi ehemmiyetlidir.
Kalp noksanlığının başlıca nedenleri
– Kalbi besleyen koroner atardamarların tıkanması
– Hipertansiyon
– Kalp ritm problemleri
– Doğumdan itibaren kalp adalesinin etkilenmesi
– Kalp kapak hastalıkları
– Diyabet başka bir deyişle şeker hastalığı
Öncelikle altta uyuyan neden tanımlanıp rehabilitasyon edilmeli
Özellikle ailesinde doğumsal kalp adaleyi hastalıkları olanlar kalp noksanlığı açısından hakimiyet edilmelidir. Kalp noksanlığı tanısı; ayrıntılı bir kalp tetkiki ve sonrasında kalp noksanlığı sebeplerine göre yapılacak elektrokardiyogram, akciğer filmi, ekokardiyografi ve labaratuvar testleri ile konmaktadır. Aritmi kuşkusu varsa hastaya 24 saatlik ritm izleme taşıtları takılarak takip yapılablir. Kalp noksanlığı rehabilitasyonunda en ehemmiyetli emel, altta uyuyan sebebin tanımlanarak rehabilitasyon edilmesidir. Rehabilitasyon; yaşam stilinin değiştirilmesi, ilaç ve teşebbüssel rehabilitasyonları kapsar. Kalp damarlarında problem varsa bu vaziyetin düzenlenmesi, kan tazyiki ve kan şekeri hakimiyeti ehemmiyetlidir.
Tehlike etmenlerini eksiltmek için 6 teklif
– Hipertansiyon ve diyabet rehabilitasyonunuzu aksatmayın
– Tuzu eksiltin
– Yeşil sebze – meyve harcayın
– Et yerine balık yiyin
– Sigara içmeyin
– Özellikle sarih havada kumpaslı yürüyüş yapın
Bireye özel rehabilitasyon tasarılaması
İlaç rehabilitasyonları kardiyoloji uzmanı takibinde ve belli aralıklarda bireye özel olarak yapılmaktadır. Kalp eksikliğinde ilaçlara karşın şikayetler devam ederse, uygun hastalarda kalp bataryayı rehabilitasyonu ve kalp destek makineleri takılabilir. Hastalarda tüm ihtiyatlara karşın hastalık ilerlerse kalp nakli tasarlanabilir. Kalp noksanlığı büyümeden, sebeplerin tanımlanması ve ihtiyat alınması en aktif rehabilitasyon usulüdür.