Kanseri önlemeye dayanakçı yiyecek: Işgın
Amerika Birleşik Devletlerili bilim insanları, ışgından yapılacak ilaçların birkaç sene içerisinde kanser rehabilitasyonunda kullanılabileceğini söylüyor. Işgın sebzesi ile yapılan deney, Amerika Birleşik Devletlerinin Atlanta Üniversitesi’nde iki evre halinde fareler üzerine reelleştirildi. Işgında bulunan parietin adlı kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildi. Yalnızca iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının can verdiği görüldü.
Kanser hücrelerini öldürüyor
Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de urların gelişimini eksilttiği tanımlandı. Araştırmadan çıkan bu belirti yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç sene içinde kanser rehabilitasyonunda kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney neticeleri pozitif olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için bir hayli yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir coşku yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın yaşamınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya medyasında büyük yankı buldu.
Kuzukulağıgiller familyasından olan ışgının Latince adı Rheum ribes. Işgın Anadolu’da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun adlarıyla da öğreniliyor. Doğu Anadolu bölgesinde ise yayla muzu ve dağ muzu olarak da öğrenilen bu sebzeye yetiştiği yöreye göre Van muzu ve Hakkari muzu gibi adlar da veriliyor. Işgın, Güneybatı Asya’nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde yetişiyor.
Tozlaşması rüzgarlarla olan ve kendi türünün diğer cinsleriyle melezlenebilen ışgın tıbbi nebatlar sınıfına girdiğinden farmakolojik araştırmalarda çok sık kullanılıyor. Ham olarak yenen, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği ve reçeli de yapılan ışkın oldukça değişik tariflerde kullanılıyor. Ancak Türk botanik bilimciler şuursuz ve uygun olmayan usullerle bir araya gelen ışgının Anadolu’da yok olma riski altında olduğu ihtarını yapıyor.