Sıhhatli bir gebelik için 5 teklif

16.02.2022
392
Sıhhatli bir gebelik için 5 teklif

Kadınların hayatlarındaki en ehemmiyetli safhalarından biri olan hamilelik; bu süreçte yaşanan bulantı, halsizlik, mide yanması ve baş ağrısı gibi şikayetler sebebiyle anne adayları için külfetli geçirilebiliyor. Memorial Dicle Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Yunus Çavuş, hamilelikte yaşanabilecek meseleleri eksiltmek için tekliflerde bulundu.

Bulantılara karşı beslenmenizi tertip edin

Hamilelik bulantıları genellikle sabah saatlerinde başlar. Özellikle ilk ve çoğul hamileliklerde bulantı ehemmiyetli bir meseledir. Vasati 4-8 hafta arası görülen bulantı, 14-16’ıncı haftaya kadar eksilerek devam eder ve bazen tüm hamilelik vaktince devam edebilir. Bulantıların, alınacak bazı ihtiyatlarla eksiltilmesi muhtemeldir. Gün içinde az ve sık yemek yemek, yemekler arasında az akışkan harcamak, katı, kuru, yağsız ve tuzlu besinleri seçim etmek şikayetleri eksiltir. Şayet tatlı ve meyveler bulantı yapmıyorsa, harcanmasında her hangi bir mahzur yoktur. Tuzlu kraker, galeta ve simit gibi gıdalar da bulantıyı bastırabilir. Sabah bulantılarını hafif bir biçimde atlatmak için uyandıktan hemen sonra bu gıdalar harcanabilir. Sarih çay da bulantının baskılanmasına takviyeci olur. Bunun yanında yataktan aniden kalkmamak, güzel olmayan kokulardan ve ağır gıdalardan uzak durmak da bulantıyı önlemeye takviyeci olur.

Psikolojik destek alın

Hamileliğin ilk yarıyıllarında anne adayının asaplı, gergin ve duyarlı bir ruh hali içinde olması bayağıdır. Zira bu 3 aylık yarıyıl hamileliğe uyarlama sürecidir. Birey hamileliğe geçim sağladıkça yavaş yavaş hafifleyecektir. Hemen hemen her kadını etkileyen bu gidişat eşlere de yansıyarak kaygılanmalarına yol açabilir. Bu gibi vaziyetlerde daha evvel hamilelik yarıyılı yaşamış yakın etraftan şahıslar ile konuşmak verimli olacaktır. Şayet bu bir çözüm sağlamazsa, psikolojik destek alınabilir

Yeterli ölçüde akışkan harcayın

Hamilelik yarıyılında kesintisiz idrara çıkma isteği rahimde sihrime ve böbrek işlevlerindeki metamorfoza bağlıdır. Bazen idrar kaçırmalar olabilir. Bu gidişat genellikle hamileliğin 4’üncü ayından itibaren eksilse de son aşamada tekerrür ortaya çıkabilir. Ancak yaşanan bu farklılıklar sebebiyle netlikle akışkan alımı eksiltilmemelidir. Zira sıhhatli bir hamilelik yarıyılı geçirmek için yeterli akışkan alımı lüzumludur. Gereksinim sezildiği her an idrara çıkılmalıdır. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Sık idrara çıkma ile beraber yanma ve ağrı meselelerinde kesinlikle hekime müracaat etilmelidir.

Baş ağrılarını dikkate alın

Baş ağrısı ve halsizlik genellikle hamilelikte ortaya çıkan hormonal ve kan dolaşımındaki farklılıklara bağlıdır. Ancak hamileliğin 20’inci haftasından sonra başlayan baş ağrıları masum olmayabilir. Bu vaziyette nöroloji uzmanına danışılması önerilir. Baş ağrısı sırasında; suratın ön tarafı ve kenarlarına, burun etrafına, gözlere sıcak kompres uygulama ağrıyı eksiltebilir. İyi ve balanslı beslenme, dinlenme, masaj, hafif egzersiz ve yürüyüşler şikayetleri en aza indirir.

Kanamaları bakımsızlık etmeyin

Kir stilinde kanamalar hamileliğin her yarıyılında çok ehemmiyetlidir. Hamileliğin ilk 3 ayında oluşan kanamalar implantasyon başka bir deyişle bebeğin rahim içerisine yerleşmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak bazen de düşük habercisi olabilir. Zira hamileliğin ilk 3 ayında görülen kanamaların takribî %10’u düşükle sonuçlanmaktadır. Bu vaziyette uzman görüşüne müracaat etilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ