Uzmanından gribin rehabilitasyon sürecini süratlendiren 5 teklif
Gripten korunmak kadar hastalandıktan sonra gribi en süratli biçimde atlatmak da büyük ehemmiyet taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, bulaşıcı bir hastalık olan gripten korunma yollarının yanı gizeme süratli bir biçimde iyileşmek için 5 kolay teklifte bulundu.
Prof. Dr. Kazkayası, “Grip, aşinayı gibi hasta şahısların bulunduğu civarlarda, aksırma, öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık. Ve bir kere daha bu hastalığın mevsimine girdik. Gribe tutulduktan sonra 5 kolay uygulamayla hastalıktan en sağlıklı biçimde süratlice kurtulabiliriz” diye konuştu.
Havalardaki sıcaklık başkalaşımlarının gribe davetiye çıkardığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Grip ciddi derecede işgücü kaybı ve mektep çağındaki çocuklarda da ders kaybına neden olmaktadır. İstirahat edilmezse hem rehabilitasyon süreci uzuyor hem de hastalığın oluşturacağı yan tesir tehlikeleri artırılmış oluyor” dedi. Grip sezonunun açılması ile beraber Prof. Dr. Kazkayası, hem gripten korunmak hem de gribe tutulduğunda süratli bir biçimde hastalıktan kurtulmak için nasihatlerde bulundu.
Egzersiz yapmak bedeni gribe karşı gözetiyor
Gripten korunmak için el pakliğinin ehemmiyetine dikkat toplayan Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Lekeli ellerle ağız veya burnunuza temas etmeyin, el pakliğinize özen gösterin. Şayet işiniz gereği sık tokalaşmak zorunda kalıyorsanız el antiseptiklerinden kullanın” ifadelesini kullandı. Bulunduğunuz civarın ısısının çok yüksek olmaması gerektiğini ve kesinlikle süre geçirilen civarın havalandırılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kazkayası, mikroplara karşı bedenin korunma sistemini kuvvetlendirmek için de kumpaslı egzersiz yapılması gerektiğini vurguladı.
Gribin rehabilitasyon sürecini süratlendirin
Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, gribe tutulduktan sonra süratli bir biçimde hastalıktan kurtulmak isteyenlere 5 kolay nasihatte bulundu:
1. Rehabilitasyonunuzu aksatmayın:
Hekiminizin verdiği rehabilitasyonu aksatmadan uygulamanız çok ehemmiyetli. Kendi teşhisinizi kendiniz koyup rastgele ilaç kullanmayın. Özellikle rehabilitasyon emeli ile alınan antibiyotiklerin bereketinden çok hasarı olmaktadır. Grip için reçete edilen ilaçlar; doğrudan enfeksiyona müteveccih olmayıp, bulguları düzenlemeye, hastalığın daha kolay geçirilmesine ve karmaşıklıkların önlenmesine destekçi olmak içindir. Antibiyotikler değil; hekimin reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu hafifleten spreyler, boğaz sızısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, beden mukavemetini artırmak emeli ile vitaminler kullanılmalıdır.
2. İstirahat edin:
Bu yarıyılda yatağınızda uyumasanız dahi netlikle bedeninizi yorucu-hırpalayıcı egzersiz ve hareketlerden uzak durmalı, kesinlikle birkaç gün istirahat etmelisiniz. Grip ciddi derecede işgücü kaybı ve mektep çağındaki çocuklarda da ders kaybına neden olmaktadır. İstirahat edilmezse hem rehabilitasyon süreci uzuyor hem de hastalığın oluşturacağı yan tesir tehlikeleri artırılmış oluyor. Hasta şahısların istirahat etmesinin bir öbür avantajı da, çalıştıkları müesseselerde başka şahısları hasta etmeyecek ve hastalığı yaymayacak olmalarıdır.
3. Yeterli zaman süresince yatın:
Uyku kumpası beden sağlığı için en ehemmiyetli ayrıntılardan biridir. Uyku esnasında, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salgılanıyor. Günlük vasati 7 saat yatılması organizmanın korunma sistemini kuvvetlendirecektir.
4. Akışkan tüketiminizi eksiltmeyin:
Bol su harcayın. Nebat çayları da ıhlamur, kuşburnu, frambuaz, yasemin, papatya, böğürtlen… harcayabilirsiniz. Elbette her şeyin aşırısının hasarlı olduğundan dolayı, fazla akışkan tüketiminden de sakınmalısınız.
5. İyi beslenin:
C vitamini bedenin korunma sistemini kuvvetlendirdiğinden özellikle narenciye olmak üzere meyve harcamaya özen gösterin. Koyu yeşil yapraklı taze sebzeleri sık sık harcamanız da beden mukavemetinizi artırmada ehemmiyetli rol oynar.