Alzheimer kadınların şahsiyetini değiştiriyor

03.04.2022
333
Alzheimer kadınların şahsiyetini değiştiriyor

Unutkanlık ve bilgi kaydında güçlükle ortaya çıkan, yalnızca hastayı değil, yakın etrafını da etkileyen Alzheimer, karakter metamorfozuna da yol açıyor. Uzmanlara göre, sağlıklı olduğu yarıyılda sosyal ve kültürel baskılar sebebiyle karakter özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda hastalıkla birlikte zamanında ortaya koyamadıkları karakter özellikleri ortaya çıkıyor. Bu gidişatı daha çok kadınlar yaşıyor. Üsküdar Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı, NPİSTANBUL Beyin Sağlık Kurumu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’in karakter üzerindeki tesirlerini anlattı.

Baskılanan karakter özellikleri ortaya çıkıyor

Her hastada karakter metamorfozu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Tanrıdağ, “Bazı insanlarda karakter metamorfozu görülmezken bazı bireylerde bunalım, kuşkuculuk ve dargın tutumlar eşliğinde karakter başkalaşımına tesadüfülüyor. Sosyal ve kültürel baskılar sebebiyle karakter özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda ki bunların çoğu kadın hastalar, hastalıkla birlikte zamanında ortaya koyamadıkları karakter özellikleri karakter metamorfozuymuş gibi ortaya çıkıyor” dedi.

Karakter metamorfozlarının nedeni: Beyin

“Bu farklılıkların nedeni, beynin tutum uzvu olmasıdır” diyen Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’in yalnızca unutkanlıktan ibaret olmadığını vurgulayarak “Hastalık ilerledikçe beynin tutum hakimiyetiyle alakalı bölgeleri de etkileniyor” biçiminde konuştu.

Alzheimer hastalarıyla kavrayışlı bir ilişki yürütülmeli

Hastanın, tutumlarının hakimiyetinde mesele yaşadığı için muhakkak tutumları kendi isteğiyle yapmadığını hatta kusurlu davrandığının farkına dahi varmadığını kaydolan Tanrıdağ, bu vaziyette hastaya yanlışının anımsatılmasının bir bereketi olmadığını belirterek,kavrayışlı bir ilişki yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakımda görev alan bireyler deneyimli olmalı

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığının bakımının profesyonel bir iş olduğunu vurgulayarak laflarına şu biçimde devam etti: “Bakımda görev alan şahısların bazı sağlık bilgisine ve hasta bakım deneyimine sahip olması lüzumlu. Bu koşul yerine getirilemiyorsa, bakımı üstlenen hasta yakını olası olduğu kadar bilgisini artırmalı. Ülkemizde bakımevi alternatifi yaygın değil. Bu alternatif bazı hastalarda negatif tesir yapıyor.”

YAZAR BİLGİSİ