Kadınlar için altın bedelinde teklifler
Bir Haylimiz bedeninden gelen sinyalleri dikkate almayarak dinlemezlikten geliyor. Oysa alınan bir küçük ihtiyat ve uzman tekliflerine kulak vermek bir hayli hastalığın daha başlamadan fark edilmesine yarıyor. Doç. Dr. Eralp Başer, tüm hastalıkların galibiyetle rehabilitasyon edilebilmesi için erken tanının koşul olduğunu söyledi.
Jinekolojik ultrason yaptırmak erken teşhisi kolaylaştırır
Her sene kumpaslı jinekolojik muayene yaptırılmalıdır. Muayenenin bir parçası olan ultrasonografi çok kolay ve zahmetsizdir, üstelik bu tahlili yaptırmak için de pek çok neden var. Bunlardan ilki ultrasonun tamamen hasarsız bir inceleme olması. Ultrason dalgaları netlikle x-ışını kapsamıyor ve hiçbir hasarı bulunmuyor. Bu muayeneyle rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı olarak araştırılabiliyor. Rahim veya yumurtalıklarda kanser açısından kuşkulu bir kitle tespit edilmesi halinde ileri tahliller yapılıyor.
Adet sonrası meme hakimiyeti yapın
Meme kanserinin erken tanı konulması gidişatında galibiyetli biçimde rehabilitasyon edilebileceğini artık herkes öğreniyor. Erken tanıda sizin de rolünüz bulunuyor. Kendi bedeninizi tanımanın çok ehemmiyetli olduğunu unutmayın! Tek yapmanız gereken, her ay kendiliğindene meme muayenesi! Bunun için, her ay adet başlangıcından itibaren takribî 1 hafta sonra bu muayeneyi yapmalısınız. Birkaç sefer bu muayeneyi yaptığınız takdirde, olağan meme dokunuzu tanıyacak, dolayısıyla yeni bir kitle oluşması halinde hemen fark edebilir hale geleceksiniz.
Mamografi ya da meme ultrasonu yaptırmayı unutmayın
Meme kanserinin erken yarıyılda tespit edilebilmesi için en ehemmiyetli silahlardan birisi de mamografi analizidir. Hiçbir şikayeti bulunmayan kadınlarda bile, 40 yaşından itibaren kumpaslı olarak mamografi yaptırılması ile, meme kanserine bağlı vefat tehlikeyi keskin olarak eksiltilebiliyor. Mamografi analizi düşünüldüğü gibi güç de değil. Sıhhatinize hasarı yok, netlikle ilgisizlik edilmemeli. Genç kadınlarda ise, memede süt üreten dokuların yoğun olması sebebiyle mamografi yerine meme ultrasonu seçim ediliyor. Kendiliğindene muayene, hekim muayenesi, mamografi ve meme ultrasonunu ilgisizlik etmeyin.
PAP-SMEAR ve HPV Testiyle rahim ağzı kanserinden korunun
Rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan bir virüs HPV-Human papillomavirus sebebiyle alana geliyor. Erken yarıyıldaki rahim ağzı kanseri hiç bulgu vermeyebiliyor. Dolayısı ile kumpaslı aralıklarla hakimiyetlerden geçmek hayati ehemmiyeti taşıyor. Rahim ağzı kanserine dönüşebilecek kanser lideri vaziyetler çok erken yarıyılda tutulup rehabilitasyon edilebiliyor. Bunun için kullanılan testler, rahim ağzı hücrelerin araştırıldığı pap-smear ve HPV-Deoksirübo Nükleik Asit testi. Çoğu sağlık müessesesinde bu testler yaptırılabilir. Pap-smear testinin 21 yaşından itibaren, HPV-Deoksirübo Nükleik Asit testinin ise 30 yaşından itibaren yapılması öneriliyor.
Hamilelikten 3 ay evvel hekime gidin
Hamilelik, kadınlar için hayatın en özel yarıyıllarından biridir. Hem kadının kendisi hem de bebeğinin sıhhati için, hamilelik tasarlanır tasarlanmaz, ideal olarak da 3 ay evvel kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hakimiyetinden geçilmelidir. Bu muayenede hekim genel bir sağlık muayenesini takiben jinekolojik muayene yapacaktır. Bu sayede daha evvelden var olduğu bilinmez bir hastalık tespit edilip rehabilitasyonu başlanabilir. Erken hamilelikte yeni büyümekte olan bebeğin sağlıklı gelişebilmesi ve uzuvlarının düzgün oluşması için folik asit başta olmak üzere muhtelif dayanaklara gereksinim vardır. Bunların hamilelik oluşmadan bitirilmesi ile hamileliğin çok daha sağlıklı bir biçimde başlaması sağlanabilir.
Menopozdaki kemik erimesine karşı kemik ölçümü yaptırın
Menopoz yarıyılında, kemik erimesi tehlikeyi keskin olarak çoğalıyor. Bunun önüne geçmek için doğru beslenme ve kumpaslı hareket alışkanlığı koşul. Kalsiyumdan zengin içeriğe sahip süt mahsulleri ve yeşil yapraklı sebzeler perhizde bol ölçüde bulunmalıdır. Belirli aralıklarla yaptırılan kemik mineral dansitometri testi ile kemiklerin yoğunluğunu ölçtürmek olası. Kemik erimesi rehabilitasyon edilmez ve ilerlerse, en minik darbede bile kemik kırılması tehlikeyi ile karşı karşıya kalınır. Bu sebeple, özellikle menopozdaki kadınların bu ölçümü yaptırmaları ve neticelerini hekimleri ile paylaşmaları lüzumludur.
Senede bir defa genel sağlık muayenesi yaptırın
Herkesin olduğu gibi kadıların da senede bir defa dahiliye muayenesi yaptırması gerekiyor. Rastgele bir şikayet olmasa da fizik muayenesi ve muayeneleri yapılmalıdır. Böbrek, karaciğer işlev testleri, açlık kan şekeri, kolesterol ölçümleri, tiroit işlev testleri, kan sayımı, bütün idrar incelemeyi, istirahat EKG’si, akciğer filmi, karın uzuvlarını değerlendirmek için batın ultrasonografisi önerilir. Kronik bir hastalık mevcutsa muayene ve analiz sıkılığı artırılmalıdır.
Her yaşta kesinlikle spor yapın
Çağımızda ne yazık ki hareketsizlik çok yaygın bir vaziyet. Özellikle masa başı işlerde çalışan kadınlarda kemik erimesi, adale-iskelet sistemi sızıları, duruş bozuklukları gibi pek çok negatif vaziyet ortaya çıkabiliyor. Bunların önüne geçmek için fırsat yaratmak ve haftada en azından 2-3 gün 30’ar dakikalık bir yürüyüş yapmak bile sağlık için faydalı olacaktır.
Beden kitle endeksinizi 30’un üzerine çıkarmayın
Günümüzde en ehemmiyetli sağlık meselelerinden birisi de kiloluluk başka bir deyişle öbür ismiyle obezite. Kilonuzun, boyunuzun metre türünden bedelinin karesine parçalanması ile elde edilen sayıya Beden Kitle İndeksi VKİ deniliyor. Bu bedelin 30’un üzerinde olması, obezite lehine bir belirti. Obezitenin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve adale-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalığa davetiye çıkardığı artık net olarak öğreniliyor. Şayet fazla kilonuz olduğunu düşünüyorsanız bugün bir adım atın. Doğru bir perhiz ve uygun biçimde yapılan sporla bunu yapmanın hakikatinde hiç de güç olmadığını göreceksiniz.