Kalbinizin sesine kulak verin

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapaklarının doğumsal veya sonradan kazanılmış bozuklukları neticeyi ortaya çıkan; kalp noksanlığı ve kalp ritm bozukluklarına yol açabilen bir hastalıktır. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yelda Tayyareci ve Liv Hospital Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara kalp kapak hastalıklarının rehabilitasyonunu anlattı.
Seri yoruluyorsanız dikkat!
Kalp kapak hastalıklarında en sık görülen yakınmalar, özellikle efor sırasında alana gelen soluk darlığı ve seri yorulmadır. Bu yakınmalara çarpıntı da eşik edebilir. Kalp kapak hastalıklarının ileri yarıyıllarında ise, bacaklarda şişlik, istirahattte ve gece uykuda alana gelen soluk darlığı ile karında şişlik görülebilir.
Tanı için tecrübeli merkez ehemmiyetli
Kapak hastalıklarının tanısı, ekokardiyografi ismi verilen gelişmiş bir kalp ultrason görüntülemesi ile muhtemel. Ekokardiyografik analizi yapan kalp uzmanının kapak hastalıkları mevzusunda tecrübeli olması, rehabilitasyon yaklaşımının tanımlanması açısından oldukça ehemmiyet taşıyor. Bunun yanında günümüzde yeni gelişmiş teknolojiler olan üç ve dört ebatlı ekokardiyografi makineleri kullanılarak, bu mevzuda tecrübeli merkezlerde kalp kapaklarını reeline çok yakın bir nitelikte görüntülemek ve araştırmak muhtemel olabiliyor.
Rehabilitasyon nasıl yapılıyor?
Kalp kapak hastalıkları; kapak darlıkları veya beceriksizlikleri olmak üzere iki grupta araştırılır. Yapılan ekokardiyografi analiz ve bireyin şikayetleri göz önüne alınarak hastalığın hafif, orta veya ciddi şiddette olduğuna karar verildikten sonra, rehabilitasyon yaklaşımı tanımlanır. Günümüzde hastanın şahsi özelliklerine bağlı olarak değişebilmekle beraber hafif ve orta şiddetteki kapak hastalıklarında ilaç rehabilitasyonu ile hastalığın seyri yavaşlatmaya çalışılırken, ciddi kapak problemlerinde genellikle işlem seçim edilir.