Kalp sıhhati açısından alınması gereken tedbirler
Son günlerde yaşanan fazla sıcak ve nem; sıhhatli ya da öğrenilen kalp hastalığı olan fertler için ehemmiyetli kardiyak tehlikeler oluşturmakta. Bu iki etmen, bedenden akışkan ve tuz kaybı, tansiyon balanssızlığı, kan sıvılığında eksilme başka bir deyişle pıhtılaşmanın çoğalması ve kolesterolde yükselme gibi neticeler ortaya çıkarmakta. Sıcak aynı zamanda kalbin iş yükünü de artırmakta ve ayrıca bu yarıyıllarda kalp hastalığı sebebiyle vefatlarda çoğalış görülmekte.
Kalp krizinde ilk takviye nasıl olmalı
Medicana Çamlıca Sağlık Kurumu Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yolcu kalp krizinde ilk takviyenin nasıl olması gerektiği ile alakalı şunları kaydoldu: “Göğüs sızısı, soluk darlığı, çarpıntı, fenalaşma, bayılma gibi şikayetler kalp krzinin en ehemmiyetli belrtileri olup bu semptomların varlığında hasta sıcak etraftan uzaklaştırılıp serin Klimalı etraf değil bir yere alınmalı ve bir an evvel en yakın sağlık kurumuna götürülmeli. Şayet hastanın genel gidişatı çok külfetli ise zaman kaybedilmeden 112 aranmalı”
Kalp sıhhati açısından hangi tedbirler alınmalı
– Elbise tercihine dikkat edilmeli. Özellikle nem emebilen, sarih renkli ve bedenin hava almasını sağlayan elbiseler seçim edilmeli.
– Özellikle güneşin tesirinin yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkılmamalı.
– Spor yaparken sarih havada güneş altında değil, sabah ya da akşam saatlerinde sıcağın tesirinin eksildiği müddetlerde, ağır ve yorucu olmayan ve de aralıklı dinlenmelerin eşlik ettiği etkinlikler yapılmalı.
– Beden nem ve sıcakla fazla su ve tuz kaybettiği için kesinlikle su tüketimi artırılmalı.
– Beslenmeye dikkat edilmeli, ağır yemekler yerine hafif sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli.
– Özellikle kalp krizini tetikleyen sigara ve kafein gibi faktörlerden kesinlikle uzak durulmalı.
– Deniz ya da havuza girerken güneşin direk tesirinden korunmak için sabah ve akşam saatleri seçim edilmeli.