Şeker hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler
Sessiz katil olarak adlandırılan şeker hastalığına dikkat çeken doktorlar art arda önemli uyarılarda bulunuyor. Diyabetin sinsice ilerlediğini söyleyen İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, ‘sessiz katil’le ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle anlattı.
– Şeker yemiyorum ama neden şeker hastası oldum anlamıyorum
Öncelik karbonhidratlarda olsa da enerji gerektiğinde yediğiniz her şey şekere dönüşüyor. Tip-2 şeker hastalarının çoğu için ne yediğinden çok ne kadar fazla yediği önemli. Fazla yediğinizde aldığınız gereksiz kaloriler, enerjiye ihtiyacınız yoksa yağa dönüştürülüyor. Kilo fazlalığı da şeker hastalığına yatkınlığa neden oluyor.
– Karbonhidrat tüketemiyorum çünkü şekerim çabuk yükseliyor
Saf karbonhidratlar; pirinç, makarna, beyaz unlu gıdalar, meyve suyu, kuru bakliyat yerine kompleks karbonhidratlar; çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli pirinç, yeşil sebzeler tüketildiğinde içerdikleri lif sayesinde şekeriniz hızlı ve fazla yükselmeyecektir.
– Çok yersem fazla insülin yapıp şekeri yok ediyorum
Şeker yok olmuyor, ihtiyaç fazlası ise yağa dönüşüyor. Bu nedenle fazla insülin yapmak zorunda kalmamak için yeme düzeninizi bozmamanız, egzersizi aksatmamanız gerekiyor.
126’nın üzeri hastalık demek
– Şekerim fazla yüksek sayılmaz şeker hastası değilim
İki farklı günde açlık şekeriniz 126 mg/dl üzerindeyse; herhangi bir ölçümde tokluk şekeriniz 200 mg/dl üzerindeyse; veya 3 aylık şeker ortalaması değeri 6.5 üzerindeyse şeker hastası kabul edilirsiniz.
– Şekerimi ölçmeme gerek yok çünkü düzeyini hissedebiliyorum
Kimi 350’nin üzerini hissetmezken kimisi 200’ün üzerinde rahatsız olduğunu bildirse de çoğunluk doğru tahminde bulunamıyor. Şekerin ani düşmesine bağlı soğuk terleme, uyuklama, halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi kolay fark ediliyor.
Diyabet düşmanı besinler
Keten Tohumu: Yüksek miktarda besin lifi ve sağlıklı yağ asidi içerdiğinden şekeri düşürmek için kullanılabilir.
Badem: Sağlıklı yağ ve protein zengini olan badem metabolizmayı güçlendirerek, insülin direncinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle şeker hastalığı riskini azaltmak için günde 10-15 adet badem tüketilmesi önerilmektedir.
Tarçın: İnsülin etkisini taklit ederek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak günde yarım çay kaşığı tarçın tüketmek kan şekeri seviyesini yaklaşık yüzde 20 oranında düşürür. Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız tarçın kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
Tatlı patates: Kan şekerini sabit tutan besinlerdendir.
Limon-elma sirkesi: Yüksek karbonhidratlı gıdalardan oluşan bir öğün yiyecekseniz aynı öğünde limon ve sirke tüketmek, kan şekerinin aşırı yükselmesine engel olacaktır.