Sıcak hava kulak egzamasını tetikliyor

16.02.2022
316
Sıcak hava kulak egzamasını tetikliyor

Kulak burun boğaz hastalıkları için acile müracaat etenlerin arasında en sık tesadüfülen mesele dış kulak yolu cerahati. Mevsime göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 3-10 arasında sıklıkla görülen bu mesele özellikle yaz aylarında çoğalış gösteriyor. Bunun en ehemmiyetli sebebi ise su ile temas, sıcak ve nemli etraf. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, yaz aylarında alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların kulaklarını özellikle havuz sularından gözetmeleri gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Doğan, “Dış kulak yolu irinlerinin sebebi etmen bakteri veya mantar olabilir. Bunun yanı gizeme bazen de bu irin egzama gibi bedenin reaksiyonel bir hadiseyi olarak karşımıza çıkabilir.” dedi.

Değişik sebeplerden kaynaklanabiliyor

Kulaklardaki kaşıntıyla kendini gösteren bu mesele kulak teni, art ve kulak yolu gibi değişik noktaları yakalayabiliyor. Yaz aylarında çoğalış görülen egzamaya bağlı dış kulak yolu irininin altında atopik dermatit, seboreik dermatit, kontakt dermatit, psoriazis, lupus eritematozus, nörodermatit ve infantil egzema gibi değişik sebeplerden kaynaklanıyor.

Bu sebeple hastalarda eşlik edebilecek dermatolojik hastalıkların kesinlikle incelenmesi gerektiğine dikkat toplayan Doç. Dr. Doğan, “Kulak egzamasının cinsine göre sebepleri de değişikleşiyor. Alerjik egzama alerjik olan saç mahsulleri, makyaj malzemeleri gibi şahsi bakım mahsulleri ya da küpe, kulaklık gibi aksesuarlarla temastan kaynaklanıyor. Seboreik egzama ise daha çok saç teni gibi bedenin yağlı bölgelerinde daha çok ortaya çıkıyor. Ayrıca, kulak artta da görülüyor. Bunun bütün olarak neden ortaya çıktığı öğrenilmese de bağışıklık sisteminin ehemmiyetli bir tesiri olduğu düşünülüyor” diye bilgilendirmede bulundu.

“Havuza girerken tıpa kullanılmalı”

Kulak egzaması tanısı konduktan sonra rehabilitasyon altta uyuyan sebebe göre değişikleşiyor. Ancak rehabilitasyonun yanı gizeme korunmanın en ehemmiyetli adım olduğunu anlatan Doç. Dr. Doğan şunları söyledi:

“Atopik dermatiti olan hastalarda mesul yakalanan alerjenlerden uzaklaşma zorunludur. Bununla beraber kaşıntıdan kurtulmak için, kortikosteroidli preparatlar ve kurutucu tesiri olan ilaçlar önerilir. Daha şiddetli formlarda antihistaminik ilaçlar kullanılır. Yaz aylarında alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların kulaklarını özellikle havuz sularından tıpa desteğiyle gözetmeleri de son derece ehemmiyetlidir.”

YAZAR BİLGİSİ