Suratınızda rakamsız kurtçuk yaşıyor

Yapılan araştırmalar suratımızda farklı çeşitlerde mikroorganizmalar yaşadığını ortaya çıkardı. Gözle görülemeyecek kadar ufak olan bu canlıların çoğu hasarsız. Sekiz bacaklı bu mikroskobik canlıların en yakın akrabaları ise örümcekler ve keneler. Tam ömürlerini suratımızda geçirir ve orada can verirler.
Genital bölgede ve memede de tesadüfülüyor
Yüzde yaşayan iki cins kurtçuk var: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Birincisi gözeneklerimizde ve kıl köklerinde, ikincisi ise tenin daha alt katmanlarındaki yağ bezelerinde yaşar. Bedenimizin değişik bölgelerine göre suratımda daha fazla gözenek ve yağ bezesi vardır. Orayı yurt edinmelerinin sebebi de bu olabilir. Fakat genital bölgede ve göğüslerde de tesadüfülür onlara.
Uzmanlar her yüzde suratlarca adet bu kurtçuklardan bulunduğuna inanıyor. Fakat neyle beslendikleri henüz öğrenilmiyor. Kimileri ölü tenle, kimileri ise yüzdeki bakterilerle beslendiklerini öne sürüyor. Gece gözeneklerden çıkarak çiftleşip tekerrür geri döndükleri düşünülüyor.
Demodex’lerin makatı olmadığından can verinceye kadar atık maddeleri bedenlerinde yakaladıkları ve vefatlarıyla beraber yüzde çözündükleri sanılıyor. Öğrenilen ve görülen bir hasarları olmamakla beraber, rozase gülleme ismi verilen ve sancılı kırmızı yanaklara neden olan bir cilt hastalığına sahip olan insanlarda 10-20 kat daha fazla rakamda bu cinsten kurtçuklara tesadüfüldüğü belirtiliyor. Ancak bu gidişat, bu rahatsızlığa doğrudan kurtçukların neden olduğu anlamına gelmiyor. Hakikat sebebin ciltte yaşanan başkalaşım olduğu varsayım ediliyor. Bu kurtçuklar can verdiğinde bedenlerindeki bakterilerin salınması da rozase semptomlarının ağırlaşmasına neden olabiliyor.