Diyabet hakimiyeti

17.03.2022
532
Diyabet hakimiyeti

14 Kasım Dünya Diyabet Günü temasının bu sene ve gelecek sene için ‘Aile ve Diyabet’ olarak tanımlandığını ifade eden Beykoz Üniversitesi İş Akademiyi Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, sağlıklı bir diyabet yönetimi sağlanmasında aile ve diyabet birlikteliğinin çok ehemmiyetli olduğunu söyledi. Diyabet hakimiyetinde eğitim, perhiz farklılığı, ilaç, fiziksel etkinlik ve disiplinin sağlanmasında ailelerin diyabetli ferdi desteklemesinin hayat kurtarabileceğini açıkladı.

– IDF Beynelmilel Diyabet Federasyonu bilgilerine göre, dünya genelinde 2015 senesinde diyabete bağlı vefatların rakamı 5 milyondan fazla. 2040 senesinde her 10 erişkinden 1’i 642 milyon birey diyabet hastası olacak ve diyabet ile ilişkili hastalıkların sağlık tüketmeleri de 802 milyon doları aşacak.

– 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün 2018 ve 2019 senelerindeki temasının ‘Aile ve Diyabet’ olarak duyurulduğunu belirten Beykoz Üniversitesi İş Akademiyi Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, gerek diyabetli fert gerek aile açısından sağlıklı bir diyabet yönetimi sağlanmasında aile ve diyabet birlikteliğinin mutluluk verici olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, 11.8 milyon birey ile 2035 senesinde 20-79 yaş diyabetli popülasyonun en fazla olduğu ilk 10 ülke arasında 9’uncu sırada yer almasının ön görüldüğünü anlatan Ateşoğlu, “Diyabet veya karmaşıklıkları için yapılan tüketmeler sağlık hizmetleri sistemleri üzerinde tüketmelerin takribî yüzde 5-10 arasını içerdiği öğreniliyor” dedi.

5 etkinliğe dikkat

Diyabet hakimiyetinde 5 değişik etkinliğin ehemmiyet taşıdığının altını çizen Ateşoğlu, “İlk başta eğitim geliyor. Onu perhiz farklılığı, ilaç, fiziksel etkinlik ve disiplin takip ediyor” diye konuştu. Eğitim içerisinde hem diyabetlinin hem de ailenin eğitilmesinin ehemmiyet talep ettiğini söyleyen Ateşoğlu, laflarını şöyle sürdürdü: “Zira hastalığı çok iyi kavramak ve günlük idaresine faal olarak katılmak gerekiyor. Aile aboneleri bilinçlenerek yaşam stillerini değiştirebilir ve diyabetli ferdi daha iyi destekleyebilirler. İyi bilgilendirilmiş ve motive olmuş hasta da hastalığını hakimiyet altında yakalayabilir, hayatındaki farklılıkları daha kolay kabul edebilir. Böylece, rastgele bir istenmeyen karmaşıklıklar ile başa çıkabilir. Zira, hakimiyetsiz diyabet sebebiyle ciddi karmaşıklıklar oluşabiliyor.”

Kumpaslı hakimiyet koşul

Ateşoğlu, diyabet hastalığına karşı yapılacakları ise şöyle sıraladı: “Öncelikle kan şekeri hakimiyeti önemsenmeli. Sigaraya başlanmamalı, başlandıysa vazgeçilmeli. Kan tazyiki hakimiyetine umursanmalı ve sık sık ölçtürülmeli. Lipitler senede bir hakimiyet ettirilmeli. Yüksek seviyelerde ise rehabilitasyona başlanmalı. Fazla kilolar verilmeli. Kumpaslı egzersiz yapılmalı. Diyabetli ferdin kalp ya da damar problemi varsa fiziksel etkinlik mevzusunda özel tıbbi öneri gerekebilir. Yorucu egzersizler riskli olabilir. İçki alınmamalı alınıyorsa eksiltilmeli.”

YAZAR BİLGİSİ