Sırt ve boyun ağrısı kamburluğa neden olabilir

06.12.2021
443
Sırt ve boyun ağrısı kamburluğa neden olabilir

Omurgamızda sırt bölgesindeki çarpıklığın bayağıdan daha fazla dışarı çıkıntı yapmasına kamburluk kifoz denir. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, kamburluk bulguları ve rehabilitasyon usulleri hakkında şu bilgileri verdi:

Çocuklarda sırt çantalarına dikkat

Kamburluk vaziyeti bir postür problemidir ve bu surattan tam bedeni tesirler. Zamanla kısalan ön grup adaleler ve zayıflayan sırt adaleleriyle postür bozukluğu bedene yerleşmiş olur. Özellikle çocukluk çağında sırt çantalarının tesiriyle zamanla çocuklarda dik duruş yerine kambur postür oluşmaya başlar. Bu surattan sihrime çağındaki çocuklar için sırt çantaları kendi ağırlıklarının yüzde 5-10’u arasında olmalıdır.

Sırtınız, başınız ve boyununuz ağrıyorsa…

Sırt bölgesinde omurganın fazla dışarı hareketi sonrası oluşan kamburluk ile zamanla tüm omurgada biyomekani bozulmaktadır. Zayıflayan sırt adaleleri ile beraber ilk ortaya çıkan problem sırt ağrısıdır. Sırt ağrıdene ek olarak boyun bölgesindeki adalelerin fazla gerilmesi neticeyi baş öne doğru pozisyon alır ve baş ve boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Ön grup adalelerin kısalması neticesinde omuz hareketlerinde limitasyon ve ağrı oluşmaktadır. Kambur postür sonrası daralan göğüs kafesi soluk darlığına neden olabilir. Özellikle sihrime çağındaki çocuklarda ortaya çıkan bu vaziyet omurganın banal çarpıklıklarını gözetememesine ve adale iskelet sistemi problemlerine yol açar. 2017 senesinde Journal of the American Geriatrics Society’de yayınlanan çalışmada, kamburluk gidişatının genç fertleri fiziksel olarak çok kısıtlamadığı ancak özellikle 65 yaş üstü şahıslarda fiziksel kısıtlılıklara neden olduğu bulunmuştur. Kamburluk genç fertlerde fiziksel kısıtlılığa neden olmasa dahi rehabilitasyon edilmesi gerekmektedir. Dikkate almadığımız sırt ağrıları zamanla ciddi seviyede kısıtlılık oluşturabilir. Ayrıca genç yaşta bu gidişata çözüm bulmak daha kolay olacaktır.

Kamburluk 10 senede bir çoğalış gösterir

2015 senesinde Journal of Physical Therapy Science’da yayınlanan çalışmada, 55 yaşından sonra kamburluk vaziyeti her 10 yılda yüzde 6-10 arasında çoğalmaktadır. Bu surattan her zaman fiziksel kısıtlılık oluşturmasa da kamburluk vaziyetini hakimiyet altına almalıyız. Yaşla bitlikte artan kamburluğun en ehemmiyetli tesirlerinden birisi soluk alıp vermekte eforluk çekilmesidir. 2018 senesinde Jornal Brasileiro de Pneumologia’da yayınlanan çalışmada kamburluğu olan yaşlı fertlerde diyafram hareketliliğinin daha az olduğu bu vaziyetin de soluk darlığına neden olduğu bulunmuştur.

Rehabilitasyon edilmesi güç değil

Kamburluk rehabilitasyon edilmesi güç bir vaziyet değildir ancak erken müdahale etmek gerekmektedir. Özellikle kısalan ve gerginleşen ön grup adalelerin esnetilmesi ve zayıflayan sırt adalelerinin egzersiz ile kuvvetlendirilmesi rehabilitasyonda temel olarak yapılması gereken parametrelerdir. Bunların yanında özellikle postüral eğitim rehabilitasyonun olmazsa olmazıdır. Şahsa doğru duruşun nasıl olduğunu öğretmek, elverişli olarak dayanak alabileceği yastık, rulo gibi dayanaklar önermek rehabilitasyonun en ehemmiyetli kısmını oluşturmaktadır.

Rehabilitasyon için manuel terapi

Kamburluk rehabilitasyonunda ayrıca egzersizlerle beraber uygulanacak olan manuel terapi, rehabilitasyonun galibiyetini daha çok çoğaldıracaktır. 2016 senesinde Physiotherapy Theory and Practice’de yayınlanan çalışmada, kamburluk derecesini eksiltmede ve adale eforunu çoğaldırmada manuel terapinin, egzersiz rehabilitasyonu kadar tesirli olduğu bulunmuştur. Kamburluk rehabilitasyonu için egzersiz ve manuel terapi problemin çözümünde yol gösterici olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ